Kraftfoder

Kraftfoder ser jag inte som ett tvunget inslag i hästens foderstat. För mig fodrar man med kraftfoder när det analyserade grovfodret inte räcker till för att täcka hästens behov. Jag till exempel fodrar med lite extra protein i kraftfodret eftersom ett överskott av protein bränner mycket energi när det ska tas om hand. För min ponny har några trivselkilon så att säga. Gör man samma miss med en häst som behöver lägga på sig kan det bli ganska tråkigt.

För mig är det viktigt att kraftfodret inte bara passar med grovfodret, utan att det ska funka med ponnyns känsliga mage också. Helst ska det inte vara för mycket negativ miljöpåverkan i framställningen också, något som ofta är svårt att kontrollera. Men soja till exempel är en riktig miljöbov, därför använder jag inte det i sitt "rena" format som proteintillskott. Det är mig en övermäktig utmaning att hitta ett tillskott som har tillräckligt mycket protein och väldigt lite energi (MJ) som helt saknar soja.

Men jag kanske ska backa några steg. Vad är egentligen kraftfoder? Jag, liksom många andra, använder det lite slarvigt för det som man slänger i krubban till hästen. Inte alls nödvändigtvis sant. Lusern till exempel är grovfoder. Det tas om hand i hästens grovtarm. Betfor räknas också ganska ofta till grovfoder numera. Framförallt lusern använder jag gärna till att komplettera foderstaten med om det går, just för att det är ett grovfoder. Tyvärr funkar det sällan med Gedions foderstat eftersom den måste vara väldigt snål på MJ.

Vilket kraftfoder som är bra och inte är däremot svårt att säga. Jag köper mest från Krafft. Och det finns flera anledningar till det. Dels finns det lätt tillgängligt häromkring då vi har både Granngården och Svenska Foder-butik i Vara och dels så vet jag att Gedions mage klarar det. Han har fått bland annat mineraler från Hippo men hans mage var inte alls bra då. Visade sig när jag googlade lite att andra som har hästar med känsliga magar också har reagerat på det märket, förmodligen bindemedlet.

Andra saker man ska ge akt på i kraftfodret är till exempel socker. För mycket socker är inte nyttigt, särskilt om man har en insulinresistent häst eller en fånghäst. Samma med stärkelse, definitivt inte nyttigt om det blir för mycket. Jag ger heller aldrig salt med jod på grund av risken för jodförgiftning. Det är viktigt att hästen får tillräckligt, men ofta räcker det med den jod som finns i det svenska grovfodret.

Givetvis finns det mycket, mycket, mycket mer att säga om kraftfoder, men risken är att det blir tradigt om jag skriver mer nu. Så jag återkommer en annan gång med mer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
   
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!

                          RSS 2.0