Viktigt att äta rätt!

Jag misstänker att en del (*host, Albin, David) nog kanske skrattar åt titeln på inlägget, men det får stå för er =P

En bit inom hästägandet som jag tycker är otroligt viktig är foderstaten. Hästen förtjänar en bra foderstat, det är inget som den kan styra själv. En bra foderstat ska alltid ha grovfodret som grund. Grovfodret ska vara analyserat, annars kan man fodra med kraft- och tillskottsfoder i all oändlighet men ändå missa tavlan ordentligt. Utan analys fodrar man a la rysk roulette. Det är min åsikt. Man kan aldrig så på ett grovfoder hur mycket engergi, protein eller mineraler det innehåller. Och visst finns det en viss diff även på analyserat foder, men det visar i alla fall ett genomsnitt. Jag skulle INTE gå tillbaka till att fodra oanalyserat för en längre tid om det inte var absolut tvunget.

Steg ett är att se till så hästens behov av tuggtid och sysselsättning uppfylls med grovfoder. Jag vill helst inte gå under 1,5 kg TS per hundra kg häst. Det innebär att om hästen väger 300 kg ska den äta minst 4,5 kg torrsubstans om dagen. Torrsubstans är den del av fodret som inte består av vatten. Hö till exempel brukar ligga på 84% TS, vilket innebär att på ett kg hö är det 84 hg som är faktiskt hö och resterande 16% är vatten. Jag som då har en väldigt lättfödd ponny kan sällan ge så mycket hö utan att överstiga hans energibehov. Därför får han en del av sin TS-kvot med halm istället för hö. Halm innehåller inte lika mycket energi (MJ) som hö.

Utifrån grovfodret sen så kan man komplettera med kraftfoder för att fylla hästens behov och balansera mineralerna. Om det behövs. Sjukt mycket hästar äter kraftfoder helt i onödan för att ägarna inte läst på ordentligt kring fodret utan bara tar vad andra säger.

Ärligt talat tycker jag inte det är särskilt ansvarsfullt att permanent fodra sin häst på chans.

Nej, fram för mer kunskap kring foder bland hästägarna säger jag! Ett bra lästips är Christina Plancks texter. Hon är otroligt duktig och har en riktigt gedigen kunskap. Hon är en av de främsta på foder i hela Sverige. Boken Hästens näringsbehov och utfodring är verkligen bra till exempel, den har Planck skrivit tillsammans med en annan mycket framstående hästforskare, Margareta Rundgren. Jag kan varmt rekommendera den! Dock kan den upplevas lite svår om man inte har så mycket kunskap om foder då den är väldigt ingående, men då kan jag istället rekommendera Hästens biologi, utfodring och avel. Det är också en fantastiskt bra bok som handlar om mer än bara utfodring. Det är samma författare som skrivit foderkapitlen men de är lite mer "light"variant.

(Kommer komma fler foderinlägg i framtiden, bland annat om hur jag gör för att försöka hålla en lättfödd individ i schack, vad jag tycker om olika kraftfoder m.m.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
   
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!

                          RSS 2.0