Jag och schack

2011-09-30 Kl: 08:36:25
Meningslöst | Kommentera (1)
Det visade sig igår att jag nog är bra mycket dummare än vad jag trott innan. Jag har alltid sett mig som åtminstone en smula intelligent och således borde jag kunna spela schack. Visst, jag fick stryk typ 26 gånger under en dag i gymnasiet av en polare där, men så var han ganska mycket smartare än jag också. För är man average intelligent i Sverige bör man ju kunna roa sig med att spela schack mot datorn. Ack så fel man kan ha. Albins djävulsdator spöade mig upprepade gånger, och använde sig av regler som jag inte ens visste fanns (och jag hade nog trott att djävulsdatorn fuskade om inte Alex hade backat upp den) och den hade dessutom mage att ställa mig schack matt på fem drag sista gången. Jag ska aldrig mer spela schack på den dumma maskinen... Eller överhuvudtaget.

Sucks.

Dressyr ska det visst kallas

2011-09-29 Kl: 19:06:14
Hästar & ridning | Kommentera (0)
Idag har jag försökt rida dressyr på den tjocka och söta ponnyn. Det gick verkligen inget vidare. Det var en sån där dag när man bara fick inse att den ridning man skulle få ut var väldigt begränsad. Fick bli mycket böja, bända och lossa. Trots att passet inte blev varken långt eller särskilt arbetsamt så vart han genomsvett. Björnpälsen är ganska ordentligt tilltagen redan. Får nog bli klippning väldigt snart... Kanske hittar han lite mer arbetslust då också när han slipper gå omkring och bli varm och matt.

Tråkigt att det inte riktigt ville funka idag när det gick så himla bra för några dagar sedan, hade ju nästan tänkt rida med kandaret på söndag. Ska träna för Monica Björkdahl då och hon har bett att jag ska ha det nån gång när jag rider för henne. Men jag är av åsikten att om man inte klarar att rida igenom sin häst på tränsbett ska man inte göra det på kandar. Så det blir till att putsa av det vanliga dressyrtränset istället.

"Så fint"

2011-09-29 Kl: 18:40:41
Tankar & åsikter | Kommentera (0)
Eller inte. Jag tillhör skaran som tycker att Varas stationshus nu ser för jävligt ut. Fy fasen alltså. Det är nästan så det är pinsamt att bara gå förbi.

NLT har bild, kort artikel och kommentatorsfält

Uääh. Rysningar.

Redan för längesen när det blev prat om att stationshuset skulle fräschas upp (vilket har varit sjukt välbehövligt) och konstnärinnan presenterade sitt första "konstverk" i färgen korallröd var vi många som var skeptiska. Någon föreslog då att man kunde måla stationshuset i temat spannmål eftersom just spannmålsproduktionen var en stor anledning till att det blev en station i Vara. Det låter ju mycket vettigare än att någon som inte behöver se det anskrämliga huset försöker hitta på en så ful och irriterande färg som möjligt.

Nä, tummen ner för nya färgen på Varas stationshus.

Att lära sig fläta

2011-09-27 Kl: 00:09:36
Hästar & åsikter | Kommentera (2)
Eftersom Elenor missat min fina redogörelse för min flätningsåterdebut får jag väl dela med mig av den här också.

Jag har ju vid nåt tillfälle under året tävlat dressyr med Gedions man utsläppt. En dödssynd kan man ju tycka, men jag kan verkligen inte fläta ponnyfläta (ardennerfläta, arabfläta eller vad man nu vill kalla den). Jag är (var iaf) en jäkel på att göra Flyingeknoppar, både hållbara och riktigt snygga. Dock är ju Gedions man way past knoppar, och fisknät känns inte riktigt okej när man inte längre är barn. Alltså fläta it is.

Efter att både domare, lagkamrater och tränare gett mig ett gäng (ganska välförtjänta) gliringar om min oförmåga att fixa ponnyn i tävlingsmässigt skick tänkte jag för ett tag sen att jag nog borde ta tag i att lära mig fläta. Så jag provade. Ett försök krävdes det att göra min första hela fläta. Tidigare har jag gett upp redan efter några omtag...

Såhär blev resultatet:

Inte så illa va?

Såhär såg det ut uppifrån sadeln när jag skrittade fram:

Fortfarande okej ur den vinkeln om jag får säga det själv.

Såhär såg det dock ut efter ett dressyrpass:

Tror bestämt jag har en bit kvar att öva... alternativt lära mig sy flätan ;)

Skutt med herr ponny

2011-09-26 Kl: 15:02:42
Hästar & ridning | Kommentera (0)
Idag har jag skuttat lite med herr ponny =) Så trevligt så. Dock fick jag inse att jag behöver putsa av mitt hackamore igen. Ibland känns det som att jag inte gör annat än putsar grejer =P

Han gick trevligt idag i alla fall, han blir ju inte riktigt lika svängbar när han har hackamoret så jag kan inte skryta med att vi ridit några fantastiskt bra vägar emellanåt idag. Men nåja, det är bara tredje gången jag hoppar med hacket så jag ska nog få fason på det i framtiden.

Idag har också en av mina Magic Brush åkt på stryk... Den vita ponnyn trampade på den gula borsten... Suck. Nåja, inte mycket att göra åt...

Dressyr

2011-09-25 Kl: 16:38:15
Hästar & ridning | Kommentera (1)
Gedion har blivit riden av grannen och en kompis till henne i några dagar nu så jag trimmade igenom honom i paddocken idag med sällskap av Öhman och Elaine. Alf blev kvar i hagen och agerade hejaklack med några galopprejs då och då =P

Red mest lösgörande idag och det gick riktigt bra. Han hamnade perfekt i lod vilket är trevligt eftersom han gärna går lite framför då han har dåligt med plats mellan ganaschen och halsen. Han kämpade på så himla bra min lilla goding!

Premiäranvände också Magic Brush, och jag är inte besviken! Skönt, det hade varit så tråkigt att betala massa pengar för borstar som inte var bra, men jag är absolut nöjd. Elaine och Öhman spenderade flera minuter med att borsta Gedions man tills den blev både blankare och vitare.

Idag var en sån dag också när jag insåg hur peppad jag blir på att träna ordentligt så fort jag sätter mid i min dressyrsadel. Det är rätt fascinerande. Jag må vara en smula materialistisk men jag är verklige dökär i min sadel. Jag kan knappt förstå hur jag har klarat mig utan den, ha ha.

Charlies Höstrea

2011-09-24 Kl: 14:58:20
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Här i Jönköping finns en alldeles ypperligt bra hästaffär, Charlies Häst och Hund. Massor med fina saker där kan jag lova! Dock är det en hel del som ligger över min supersnåla prisklass men ändå. Den här helgen har de stor höstrea som folk vallfärdar till. När jag var där i förmiddags så var det bilar ÖVERALLT utanför. Och så var vi ju ett gäng på bussen också som var på väg dit. Men bilarna. Jösses säger jag bara. Hela gång/cykelbanan var full med bilar, gräsplättarna utanför likaså.

Problemet med Charlies rea är att det finns så mycket bra saker på rea att det plötsligt inte blir billigt längre eftersom man plockar på sig så mycket. Lite Ullaredssyndromet alltså. Dock har jag ju inte fått min lön än så jag har inte sådär värst mycket pengar på kontot så jag kunde hålla fingrarna i styr ganska bra. Men jag gick givetvis inte därifrån tomhänt ;)

Min telefon har inte världens bästa kamera, men schabraket är iaf marint med en klarröd paspoal.




September Rundown

2011-09-23 Kl: 20:26:15
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Blev inget Charlies idag, såg på Iron Man med Albin istället (och fick lunch). Men western blev det minsann. I helgen är det internationella westerntävlingar på Jönköpings Fältrittklubb. September Rundown är namnet på meetinget. Reining är grenen. Som, för mig som inte är såå insatt, är ungefär som dressyr. Man ska rida ett förbestämt program. Eller ja, mönster vet jag faktiskt att det heter ^^ Senast jag kollade reining (förutom Eponas bilder från framridningen på Bökeberg) var när Ryttar-VM gick i Kentucky. Jag spelade in nästan alla grenar och kikade på det mesta, tror det bara var voltigen som jag skippade. Jag har också för mig att man inte får ändra sin tygelfattning under ritten. Men där ungefär tar det slut på mina kunskaper om tävlingsgrenen reining.

Det visade sig bli ett smärre problem. Jag förstod inte poängsystemet (särskilt som jag först inte uppfattade att det dessutom var en klass i klassen) så medan några hamnade runt 200 poäng låg en annan runt 60 och några fick 0. Det förstod jag definitivt inte. En av dem som fickk 0 red mönstret spegelvänt jämfört med alla andra så jag antog att det var därför, men sen trillade det in ett par till. Och visst, det såg inte lika pro ut när de red som när de andra gjorde det, men borde man inte bara få dåliga poäng då och inte bli helt utan? I don't know. Samma med lite bett och sånt som jag gärna hade fått reda på lite mer om. Försökte tjuvlyssna lite på de som satt jämte mig, men det visade sig ganska snabbt att de inte heller hade så bra koll =P

Men kan lova att jag är ruskigt sugen på att börja rida lite western på den vita igen!

Jag gick på det...

2011-09-23 Kl: 11:18:06
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Ha ha, ja, igår föll jag för min nyfikenhet och hoppet om att lättare ha en åtminstone lite vitare ponny. Det var nog reapriset som var dödsstöten för förnuftet ;) Egentligen tror jag ju inte på fantastiska produkter...

Igår köpte jag på mig ett set med Magic Brush som lovordas av någraa, men ses som inget särskilt av andra. Så det blir spännande att se hur de funkar på Gedion de där tre plastborstarna för 120 spänn. I hope they're good!

HÄR kan ni se vad systrarna Elfstrand tycker om borstarna.



Ah well, nu ska jag röra på mig, dagen kommer bestå av en kik på Charlies stora höstrea och en tripp till Jönköpings Fältrittklubb för att kolla på internationell reining.

Nalle Puh på LSD

2011-09-23 Kl: 10:00:00
Meningslöst | Kommentera (0)
Nåt annat kan jag nog inte beskriva följande klipp med. Jag är änna glad att jag missade det när jag var barn!




Anledningen till att jag hittade det överhuvudtaget började egentligen med att Albin skulle spela ett av sina gamla favoritband för mig. Tesla. Vilket jag var helt övertygad om också är namnet på en tecknad figur (förutom uppfinnaren också då) och var nästan säker på att det var från Mumindalen. Googlade i säkert hundra år men ingen Tesla, däremot en Tofslan som förmodligen var den jag tänkte på. Men så till slut hittade jag det, fast att det inte var ett namn på en person utan på en varelse. So, that's the story!

Uteritt på räddharen

2011-09-21 Kl: 17:54:32
Hästar & ridning | Kommentera (0)
Passade på att rida ut en sväng nu på eftermiddagen eftersom solen faktiskt lyckades kika fram en aning. Hade tänkt galoppera av den vita en smula, något som inte alls gick bra. Idag bkåste det yttepyttelite och kraken var på helspänn. Riktigt, riktigt hopplöst. Han kunde inte slappna av för fem öre. Huvet upp och ryggen ner och bara skyffla på med bakbenen. Det var hans taktik i samtliga gångarter snabbare än skritt. Så skritt fick det bli. Det är liksom ingen idé att bråka med honom för ju mer rädd han hinner bli desto mer spänd och stressar fortsätter han att vara. Suck. Nåja, jag vet ju att han är tittig när han är ensam det är mest tråkigt när jag hade planerat nåt helt annat. Fick bli en lite längre runda istället för en aktiv.

Kraftfoder

2011-09-18 Kl: 18:00:00
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Kraftfoder ser jag inte som ett tvunget inslag i hästens foderstat. För mig fodrar man med kraftfoder när det analyserade grovfodret inte räcker till för att täcka hästens behov. Jag till exempel fodrar med lite extra protein i kraftfodret eftersom ett överskott av protein bränner mycket energi när det ska tas om hand. För min ponny har några trivselkilon så att säga. Gör man samma miss med en häst som behöver lägga på sig kan det bli ganska tråkigt.

För mig är det viktigt att kraftfodret inte bara passar med grovfodret, utan att det ska funka med ponnyns känsliga mage också. Helst ska det inte vara för mycket negativ miljöpåverkan i framställningen också, något som ofta är svårt att kontrollera. Men soja till exempel är en riktig miljöbov, därför använder jag inte det i sitt "rena" format som proteintillskott. Det är mig en övermäktig utmaning att hitta ett tillskott som har tillräckligt mycket protein och väldigt lite energi (MJ) som helt saknar soja.

Men jag kanske ska backa några steg. Vad är egentligen kraftfoder? Jag, liksom många andra, använder det lite slarvigt för det som man slänger i krubban till hästen. Inte alls nödvändigtvis sant. Lusern till exempel är grovfoder. Det tas om hand i hästens grovtarm. Betfor räknas också ganska ofta till grovfoder numera. Framförallt lusern använder jag gärna till att komplettera foderstaten med om det går, just för att det är ett grovfoder. Tyvärr funkar det sällan med Gedions foderstat eftersom den måste vara väldigt snål på MJ.

Vilket kraftfoder som är bra och inte är däremot svårt att säga. Jag köper mest från Krafft. Och det finns flera anledningar till det. Dels finns det lätt tillgängligt häromkring då vi har både Granngården och Svenska Foder-butik i Vara och dels så vet jag att Gedions mage klarar det. Han har fått bland annat mineraler från Hippo men hans mage var inte alls bra då. Visade sig när jag googlade lite att andra som har hästar med känsliga magar också har reagerat på det märket, förmodligen bindemedlet.

Andra saker man ska ge akt på i kraftfodret är till exempel socker. För mycket socker är inte nyttigt, särskilt om man har en insulinresistent häst eller en fånghäst. Samma med stärkelse, definitivt inte nyttigt om det blir för mycket. Jag ger heller aldrig salt med jod på grund av risken för jodförgiftning. Det är viktigt att hästen får tillräckligt, men ofta räcker det med den jod som finns i det svenska grovfodret.

Givetvis finns det mycket, mycket, mycket mer att säga om kraftfoder, men risken är att det blir tradigt om jag skriver mer nu. Så jag återkommer en annan gång med mer!

Jocke Berg (Kentvarianten)

2011-09-18 Kl: 11:17:02
Musik | Kommentera (0)
Jag kan inte låta bli att skratta lite varje gång som jag hör låten från Bilar 2 som han gjort. Här kommer en av Sveriges största deppsångare genom tiderna och gör en poppig, söt och trallvänlig låt. Till en barnfilm dessutom. Ha ha. Det är humor. Men det går inte komma ifrån att jag tycker den är ganska söt. Inte bra någonstans, men lite söt ändå.


Utevistelse

2011-09-16 Kl: 09:38:00
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Vi har våra hästar ute på nätterna fortfarande, med undantag för när det är regnigt och kallare än ca 10 grader. Jag tycker det är vikigt med mycket utevistelse, och det vet jag att de flesta tycker. Skillnaden ligger i vad man anser vara "mycket". Våra hästar kommer ut vid 04:00, ibland 05:00, på morgonen om de har stått inne. Sen går de ute fram till 21-23 nån gång om de ska tas in sommartid. Vintertid tar vi in dem runt 20 eftersom man inte får ha häst ute utan vindskydd mer än 16 timmar när det inte är betestillväxt. Och det är det ju inte på vintern...

Det finns många fördelar för våra hästar att vara ute. De två gamlingarna blir inte lika galliga i benen (även om det märks mest på Gedion att de stått inne), Gedions luftrör mår bättre och Valpen blir inte lika rastlös. Jag skulle inte kunna tänka mig att ha Gedion i ett stall där de spenderar fler timmar inne i stallet än ute i hagen som permanent lösning. Ibland blir det ju så, om man ska iväg på tävling blir det kanske fler timmar inne, likadant om det är riktigt skitväder så kanske de får vara inne lite mer. Men det brukar ändå inte bli mer än 12 timmar inne i alla fall. Men som sagt, det är mer i undantagsfall.

Skulle jag i framtiden byta stall på Gedion skulle jag definitivt försöka hitta en välskött lösdrift, det tror jag skulle passa honom bra. Så länge det inte är fri tillgång på foder då...

Maria Hagman-Eriksson

2011-09-15 Kl: 18:00:00
Hästar & åsikter | Kommentera (0)
Vilken stjärna hon är! Hon har legat i världstoppen i distans under en längre tid och nu är hon rankad etta! Inte nog med det heller, hon har full pott på fker sätt. Hennes häst Power som hon bland annat red VM med är etta på hästsidan, och tillsammans är de världens högst rankade ekipage. Jag gissar att det firades igår, för det är jävlarimig inte dåligt! Med Power har hon vunnit samtliga tävlingar de startat.

Jag tycker det är otroligt välförtjänt att uppmärksamma detta även om vi är mitt i EM-hoppningen som också är OS-kval.

   
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!

                          RSS 2.0